Καιρός: Αφρικανική σκόνη θα “πνίξει” και σήμερα τη χώρα – “Καμπανάκι” από πνευμονολόγους 

Δεν θα καθαρίσει ούτε σήμερα η ατμόσφαιρα στην Αττική, σύμφωνα με τις προγνώσεις για τον καιρό, καθώς το «κοκτέιλ» ζέστης και αφρικανικής σκόνης θα παραμείνει.

Την ίδια ώρα, συστάσεις προς τις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού απευθύνει η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, εξαιτίας του εκρηκτικού «κοκτέιλ» ζέστης και αφρικανικής σκόνης που έχει δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα σε περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του μετεωρολόγου της ΕΡΤ, Σάκη Αρναούτογλου, θα παρατηρηθούν σήμερα Πέμπτη (28/3), μέχρι τις βραδινές ώρες, κάποιες ασθενείς λασποβροχές και λασποψιχάλες στην Αττική και στο Αιγαίο.

Στην Αττική, τις πρωινές ώρες υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να λασποψιχαλίσει κατά τόπους και για πολύ λίγο.

Σχετικά με την αφρικάνικη σκόνη, το «σκονοσύννεφο» θα μειώσει την ορατότητα και έως το ξημέρωμα της Πέμπτης θα περάσει απ’ όλη τη χώρα, με τα πιο έντονα φαινόμενα να καταγράφονται στα δυτικά.

Ο Σάκης Αρναούτογλου σημειώνει πως η θολούρα που έχει έρθει από την αφρικανική σκόνη, θα επικρατήσει μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Από την Παρασκευή, όμως, η Ελλάδα μπαίνει με άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου σε μία παρατεταμένη περίοδο καλοκαιρίας, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν σε αρκετές περιπτώσεις τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα είναι εξασθενημένοι, ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος, με την κορύφωση να παρατηρείται τη Δευτέρα (1/4), όπου η θερμοκρασία θα φτάσει τους 28 με 29 βαθμούς τοπικά και τους 30 βαθμούς σε περιοχές μακριά από τη θάλασσα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος, με τη θερμή εισβολή και τις αέριες μάζες να «έρχονται» από την Αφρική.

Κολυδάς για αφρικανική σκόνη: Αυτά τα επεισόδια διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες
Με ανάρτησή του στα social media, ο Θεόδωρος Κολυδάς αναφέρεται στην αφρικανική σκόνη που έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται σε πολλές περιοχές της χώρας τις τελευταίες ώρες.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως τα εν λόγω επεισόδια διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες.

Πηγή: iefimerida.gr