Πρωτότυπο σκάφος για βοήθεια σε απομακρυσμένα νησιά από την ομάδα παιδιών TALOS ed-UTh-robotix

Η ομάδα TALOS ed-UTh-robotix κατάφερε και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Παγκόσμιο Τελικό του Διαγωνισμού GLOBAL INNOVATION AWARD με μία καινοτόμο ιδέα (σχεδιασμός και υλοποίηση) με ιδιαίτερο κοινωνικό αποτύπωμα για κατοίκους μικρών και απομακρυσμένων νησιών.
 Η ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μετά από συστηματική δουλειά και έρευνα, προκρίθηκε στην τελική φάση του G.I.A., αφού επιλέχθηκε μαζί με ακόμα 3 (μεταξύ 152) από την Ελλάδα ώστε να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό.
Το θέμα της φετινής σεζόν αφορούσε τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών μεταφοράς αγαθών κι έτσι αποφασίστηκε  να ασχοληθεί η ομάδα με τις θαλάσσιες μεταφορές αγαθών πρώτης ανάγκης σε δυσπρόσιτες περιοχές.
Μετά από συναντήσεις με κατοίκους μικρών νησιών αλλά και με την Ομάδα Αιγαίου (Αστική μη Κερδοσκοπική Οργάνωση), ενημερώθηκε η ομάδα πως 10 απομακρυσμένα νησιά δεν έχουν φαρμακείο, άλλα 10 δεν έχουν κέντρο υγείας και από αυτά το 80% είναι υποστελεχωμένα. Ταυτόχρονα στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην μεταφορα διοικητικών εγγράφων που χρειάζονται άμεση παράδοση, συγκεκριμένα οι κάτοικοι είπαν ότι μπορεί να κάνουν έως και οκτώ ημέρες για να φτάσουν στον προορισμό τους.
“Έτσι η ομάδα μας πρότεινε και σχεδίασε λύση στη βάση ενός μη επανδρωμένου σκάφους (USV – Unmanned Surface Vessel) το οποίο θα εξυπηρετεί νησιωτικούς Δήμους μεταφέροντας φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό και διοικητικά έγγραφα σε νησιά με λιγότερους από 500 κατοίκους. Το όνομα αυτού “.JSON””.
Το σκάφος έχει σχεδιαστεί με την βοήθεια ναυπηγού και μηχανικού σκαφών και στην τελική του μορφή, θα έχει διαστάσεις 3,5m x 1,15m x 0,9m (μήκος x πλάτος x ύψος) και θα είναι κατασκευασμένο από κόντρα πλακέ θαλάσσης, πολυεστέρα, υαλοΰφασμα και βερνίκι αδιαβροχοποίησης. Στο εσωτερικό του θα διαθέτει ειδικό σύστημα φόρτωσης και εκφόρτωσης για όταν φτάνει στον προορισμό.
Το σκάφος θα λειτουργεί με μηχανή και μπαταρία που επανατροφοδοτείται από ηλιακά πάνελ ενώ θα διαθέτει αισθητήρες θερμοκρασίας, υγρασίας, GPS και θα κινείται αυτόνομα. Ήδη συνοδεύεται από λογισμικό για manual χειρισμό κατά την είσοδο και έξοδο του στα λιμάνια, για παρακολούθηση των δεδομένων που λαμβάνουν οι αισθητήρες, καθώς και για ενημέρωση της κατάστασης του φορτίου.
Στη φάση αυτή, η ομάδα υλοποίησε ένα πρωτότυπο σε κλίμακα και ήδη βρίσκεται στη διαδικασία τελειοποίησης του για τις τελικές δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες.