Φιναλίστ για το Πούλιτζερ, ο Alexander Clapp που περιγράφει την βαθιά σήψη στην Ελλάδα

Ο Alexander Clapp το άρθρο του οποίου για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα φιλοξενούν -σε περίοπτη μάλιστα θέση- οι New York Times, είναι ένας πολυβραβευμένος δημοσιογράφος που κατοικεί στην Αθήνα και έχει γράψει πληθώρα άρθρων για τη χώρα, τα Βαλκάνια αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Τα κείμενά του έχουν φιλοξενηθεί σε Μέσα όπως το London Review of Books, ο Economist, το New Left Review, το «Κέντρο Πούλιτζερ», το Bloomberg, το BBC, το The New Republic και φυσικά οι New York Times.

«Η σαπίλα στη καρδιά της Ελλάδας είναι πλέον ολοφάνερη»

Μέσω του άρθρου άποψης που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στους New York Times ο Κλαπ υπενθυμίζει στο αμερικανικό κοινό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2018, έκανε λόγο για τη δημιουργία «κυβέρνησης αρίστων» ενόσω μιλούσε για τον τερματισμό των ελληνικών παθογενειών, όπως η οικογενειοκρατία και η διαφθορά, σημειώνοντας βέβαια ότι «έχει θεριέψει μια σκοτεινή πραγματικότητα για τη χώρα». «Ο Μητσοτάκης μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών αποδεικνύεται πως είναι μια από τα ίδια», τονίζει μεταξύ άλλων. Ακολούθως, γίνονται ιδιαίτερα καταδικαστικές -για την κυβέρνηση Μητσοτάκη- αναφορές στις υποθέσεις των Θανάση Κουκάκη και Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ καταγράφεται ο αριθμός των συνολικών παρακολουθήσεων (15.000) που πραγματοποιήθηκαν από την ΕΥΠ. Ο δημοσιογράφος συνεχίζει γράφοντας για την Intellexa που εμπορεύεται το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator και την απουσία ελέγχου εκ μέρους των ελληνικών αρχών ενώ καταλήγει στην ομιλία του έλληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Το 2021, ο Αλεξάντερ Κλαπ ήταν φιναλίστ του «Breakthrough Award 2021» του ιδρύματος Pulitzer για το άρθρο που έγραψε στο περιοδικό The New Republic με τίτλο «The Vampire Ship» και αφορούσε την υπόθεση του Noor 1. Το εν λόγω άρθρο αποτέλεσε προϊόν ενδελεχούς έρευνας που διήρκεσε έναν χρόνο και έλαβε χώρα σε Τουρκία και Ελλάδα, περιέχοντας συνεντεύξεις από τουλάχιστον 100 άτομα.

Εντούτοις, δεν είναι η πρώτη φορά που ο δημοσιογράφος ασχολείται με την Ελλάδα. Στο παρελθόν είχε προχωρήσει στη διενέργεια ρεπορτάζ που αφορούσαν τη γέννηση της νέας εγχώριας ολιγαρχίας, επικεντρώνοντας τη προσοχή του στην άνοδο του Ιβάν Σαββίδη. Επιπλέον, σε άλλη του έρευνα αφιερώνει περισσότερες από 4.000 λέξεις για την περίπτωση του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη.

Η έρευνα για τη δολοφονία Γκαλίζια και η παραίτηση

Επιπροσθέτως, ο Clapp τον Σεπτέμβριο του 2018 συνέγραψε ένα εκτενές ρεπορτάζ για τη μαλτέζα δημοσιογράφο Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία η οποία συμμετείχε στις αποκαλύψεις των Panama Papers και δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2017. Το κείμενο του δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του βρετανικού Economist «1843», φιλοξενήθηκε στις στήλες του «Κέντρου Πούλιτζερ» και αποκάλυπτε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξήχθη η δολοφονία της

Ενώ σε δεύτερο άρθρο για το θέμα έβαζε στο στόχαστρο ακόμη και τον τότε πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ, ο οποίος μετά από μια σειρά διαδηλώσεων που σχετίζονταν με τη δολοφονημένη δημοσιογράφο, εξωθήθηκε σε παραίτηση.