Διαμαρτυρία αρχαιολόγων στον Βόλο: “Δεν θα αφήσουμε σε ιδιώτες την πολιτιστική μας κληρονομιά”

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε σήμερα το προσωπικό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Βόλου, στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου, συμμετέχοντας σε πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή πριν λίγες μέρες για τη μετατροπή των 5 μεγάλων δημόσιων μουσείων της χώρας (το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου που σήμερα είναι ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ) σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), όπως είναι το Μουσείο Ακρόπολης.

“Δεν θα αφήσουμε στα χέρια ιδιωτών την πολιτιστική μας κληρονομιά και ιστορία”, τόνισε η πρόεδρος των Ελλήνων συντηρητών Μαριάνθη Κυπρίδου και πρόσθεσε ότι το αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου θα πρέπει να κάνει προσλήψεις, καθώς δεν διαθέτει ηλεκτρολόγο και σύντομα δεν θα έχει ούτε καθαρίστρια.

 

Τη στήριξή τους στη διαμαρτυρία των αρχαιολόγων εξέφρασαν στελέχη της ΑΔΕΔΥ, το ΚΚΕ με τον Κ. Στεργίου, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την κ. Βανέσσα Κατσαρδή.

Όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι, με τη μετατροπή αυτή η διαχείριση των μουσείων θα γίνεται από ένα 7μελές ΔΣ που θα διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση (η πλειοψηφία του συμβουλίου δεν θα είναι υπάλληλοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας) και θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ενώ οι αμοιβές των στελεχών θα κοστίζουν στον ελληνικό λαό 500.000 ευρώ ετησίως!

Στις αρνητικές επιπτώσεις του νέου σχεδίου νόμου συμπεριλαμβάνονται «η μείωση των εσόδων του ΟΠΑΔ (πρώην ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων), η αποδυνάμωση του επιστημονικού και εκπαιδευτικού ρόλου των μουσείων που ανοίγει το δρόμο για την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων και την κατάργηση των δωρεάν παροχών (ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ημέρες δωρεάν εισόδου κοινού, εκδηλώσεις), η κατάργηση 735 θέσεων μονίμων και ΙΔΑΧ από τον Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ με τελική ημερομηνία την 1-11-2023 και ο εγκλωβισμός των παλαιών εργαζόμενων στα νομικά πρόσωπα, χωρίς δυνατότητα μετακίνησης– μέχρι τουλάχιστον να μετατραπούν τα μουσεία σε Οργανισμούς. Είναι πάνω απ’ όλα η αντίληψη που διαπερνά το νομοσχέδιο ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα εμπόρευμα, που τα μουσεία, όπως κάθε επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της, πρέπει να το κάνουν πιο ελκυστικό, εμπορικό και ευπώλητο.

Ελισσάβετ Νικολάου: Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων: