Βερβεσός για Τέμπη: Να αποδοθούν ευθύνες σε όλους, σε μία χώρα που ζούμε κατά τύχη

Η πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών οδήγησε στην πρωτοφανή στα ιστορικά χρονικά, χρήση του άρθρου που επιτρέπει στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να παρασταθεί σε υποθέσεις ευρύτερου ενδιαφέροντος χωρίς να υπάρχει κατ’ ανάγκη συγκεκριμένος εντολέας. Έτσι, σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος της Ολομέλειας κ. Δημήτρης Βερβεσός μαζί με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Τρύφωνα Τσάτσαρο και άλλα στελέχη του Συντονιστικού Οργάνου, επισκέφθηκαν το Δικαστικό Μέγαρο της Λάρισας καταθέτοντας στους αρμόδιους λειτουργούς τη σχετική δήλωση παράστασης προς υποστήριξη κατηγορίας.

Σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε το μεσημέρι της Παρασκευής, ο κ. Βερβεσός σε υψυλό τόνο και με σκληρή γλώσσα, εξήγησε πως αυτή η πρωτοβουλία έχει διττό στόχο.

Ο πρώτος είναι «να απονεμηθεί ουσιαστική και ταχεία δικαιοσύνη ώστε να μη ζήσουμε το φαινόμενο που ζήσαμε στο Μάτι, όπου μετά από πέντε χρόνια η υπόθεση δεν έχει δικαστεί καν σε πρώτο βαθμό, με μία προδικασία που δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα, έμειναν πάρα πολλοί στο απυρόβλητο και που ήδη η αστική πολιτεία έχει οδηγήσει τις αποζημιώσεις σε δεύτερο βαθμό.

Για να γίνει αυτό πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και σε αυτούς που οδηγούν τη χώρα σ’ αυτόν τον εκτροχιασμό, έξω από τις ράγες της ευρωπαϊκής της πορείας, έξω από τις ράγες μίας ευνομούμενης πολιτείας που δε μπορεί να εγγυηθεί όχι το ευ ζην, ούτε το ζην τους. Σε μία χώρα που πάμε όπου βγει, που ζούμε κατά τύχη, πρέπει κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους…»

Δεύτερον, «οι αστικές ευθύνες και οι αποζημιώσεις που θα έρθουν, να μην επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο. Δεν μας αρκεί ότι βγαίνει σήμερα η Ελληνική πολιτεία και λέει ότι δίνει παροχές στις οικογένειες των θανόντων και στους τραυματισμένος από αυτή την υπόθεση και πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος από την τσέπη του, αυτό που πράγματι πρέπει να πληρώσει η Ελληνική πολιτεία απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει οι ίδιοι με την αστική αποζημίωση να πληρώσουν από την τσέπη τους αυτοί που φταίνε».

Ο κ. Βερβεσός χαρακτήρισε επίσης ως «επικοινωνιακού χαρακτήρα» τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εξηγώντας πως «προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι στις ευθύνες και στον πόνο αυτών των ανθρώπων. Θα πρέπει να δοθεί ουσιαστική νομική βοήθεια, η πολιτεία να καλύψει την δικαστική δαπάνη των θυμάτων και των οικογενειών τους, καλύπτοντας ένα ποσό με την επιλογή του δικηγόρου της επιλογής τους και όχι να τους παραπέμψει στον κατάλογο νομικής βοήθειας».

«Θα είμαστε εδώ για να μη γίνει κάποια απόπειρα. Να αναζητηθούν ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους. Να υπάρξει ενιαία δικογραφία, γιατί είχαν συμβεί μια σειρά από λάθη που συνέλαβαν στο δυστύχημα.» απάντησε στη συνέχεια, ερωτηθείς για την Ζωή Κωνσταντοπούλου και την τοποθέτηση της επί του θέματος η οποία έκανε λόγο για «απόπειρα συγκάλυψης».

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν και ο Δημήτρης Φινοκαλιώτης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και ο Ηλίας Κλάππας, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά. Οι ποινικολόγοι Βασίλης Χειρδάρης και Τάσος Τριανταφύλλου και ο πρόεδρος του ΔΣΛ Τρύφων Τσάτσαρος θα αναλάβουν την εκπροσώπηση της Ολομέλειας.

Δείτε αποσπάσματα από την τοποθέτηση του κ. Βερβεσού:

Δείτε φωτογραφίες:

        

Ρεπορτάζ: Νικόλας Σελητσιανιώτης / Φωτό – βίντεο: onlarissa.gr