Ανακύκλωση μαγειρικού λαδιού

Αρκετοί δήμοι στην χώρα μας προσπαθούν να ανακυκλώνουν το μαγειρικό λάδι με προγράμματα συλλογής και ανακύκλωσης (όπως το πρόγραμμα RecOil). Τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια καταλήγουν συνήθως είτε σε κάποια βιολογική μονάδα επεξεργασίας, είτε στον υδροφόρο ορίζοντα μέσω των αποχετεύσεων. Το τηγανέλαιο έχει αρκετές βλαβερές επιπτώσεις στο περιβάλλον, καθώς όταν καταλήγουν στις αποχετεύσεις, προκαλούν δυσάρεστες οσμές, φράζουν τις σωλήνες και εμποδίζουν την επεξεργασία λυμάτων.

Σύμφωνα με την εταιρεία Revive, μέχρι το 2020 η προσπάθεια της ανακύκλωσης είχε αποδώσει περίπου 50 λίτρα χρησιμοποιημένου λαδιού, από πέντε σημεία που έστησε η εταιρεία στην Θεσσαλονίκη. Στην συνέχεια, το χρησιμοποιημένο λάδι αξιοποιήθηκε για την παραγωγή βιοντίζελ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για μηχανές και αυτοκίνητα, ως καθαρή πηγή ενέργειας. Αυτό το εναλλακτικό καύσιμο είναι βιοδιασπώμενο, φιλικό προς το περιβάλλον, με χαμηλά ποσοστά εκπομπής αιθάλης και διοξειδίου του άνθρακα. Ουσιαστικά το τηγανέλαιο ανακατεύεται με πετρέλαιο ντίζελ και παράγεται το βιοκαύσιμο. Σύμφωνα με άρθρο του 2017, χρησιμοποιήθηκε πρώτη φόρα βιοκαύσιμο σε συγκοινωνίες του Λονδίνου. Τα τελευταία χρόνια οι συγκοινωνίες στο Λονδίνο στρέφονται ολοένα και περισσότερα στην χρήση βιοκαυσίμων για την μείωση ρύπανσης τους περιβάλλοντος. Η απόδοση του χρησιμοποιημένου λαδιού είναι αρκετά υψηλή, καθώς από 1 λίτρο λάδι μπορεί να παραχθεί 0,8 λίτρα βιοντίζελ.

Φυσικά η συλλογή του χρησιμοποιημένου λαδιού έχει κάποιες βασικές παραμέτρους:

Το μαγειρικό λάδι πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να το αποθηκεύσουμε.

Μπορούμε να το περάσουμε από ένα σουρωτήρι ώστε να απαλλαγεί από υπολείμματα τροφών.

Το μεταφέρουμε σε πλαστικό δοχείο και το αποθηκεύουμε σε δροσερό σημείο.

Κλείνουμε καλά το δοχείο και το μεταφέρουμε σε ειδικό κάδο συλλογής.

Η συλλογή του μαγειρικού λαδιού από τους κάδους γίνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα και μεταφέρονται σε σημείο επεξεργασίας.

Να σημειωθεί ότι οποιοδήποτε λάδι χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας, μπορεί να ανακυκλωθεί (για παράδειγμα ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, φοινικέλαιο). Αρκεί να βρούμε τα σημεία ανακύκλωσης λαδιού της περιοχής μας. Η εταιρεία Πράσινο Λάδι έχει περισσότερα από 10000 σημεία πανελλαδικά, τα οποία καταλήγουν στο εργοστάσιο κοντά στον Βόλο για επεξεργασία και παραγωγή βιοντίζελ.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Τραγανό, ο οποίος είναι ο διευθυντής Δικτύων Αποχέτευσης της ΕΥΑΘ « η εστία του προβλήματος εντοπίζεται στους καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος, και πολύ λιγότερο στους οικιακούς καταναλωτές». Η ΕΥΑΘ πιστεύει ότι μας λείπει η περιβαλλοντική ευσυνειδησία, καθώς ξοδεύει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ προκειμένου να καθαρίζει κάθε χρόνο τις αποχετεύσεις.

Βιβλιογραφία

https://pixabay.com/photos/olive-oil-jerrycan-food-dressing-2302423/

https://www.b2green.gr/el/post/52060/londino-viokaysimo-apokafe-tha-kinei-leoforeia

https://www.b2green.gr/el/post/24797/synechizetai-to-programma-anakyklosis-tiganoladou-sto-rethymno

http://ecorec.gr/ecorec/index.php?option=com_content&view=category&id=56&Itemid=529&lang=en

https://gym-pefkon.thess.sch.gr/index.php/activities-menu/19-2011-12-21-08-07-52/1558-anakyklosi-mageirikon-ladion

Γιατί πρέπει να ανακυκλώνουμε το μαγειρικό λάδι;

https://www.prasinoladi.gr/individuals/why-greenoil

Ανακύκλωση Μαγειρικών Λαδιών

Πηγή: envinow.gr