Προσωπικός γιατρός: Και γιατροί του ΕΣΥ άμεσα στον θεσμό – Τι δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα δίνονται λεπτομέρειες για το πώς θα εργασθούν και οι γιατροί του ΕΣΥ στον θεσμό του «προσωπικού γιατρού».

Ο προσωπικός γιατρός παρουσιάζει ακόμη προβλήματα λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, αφού το ενδιαφέρον των ιδιωτών γιατρών παραμένει περιορισμένο. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο ethnos.gr, ευελπιστεί ότι άμεσα θα αυξηθεί το διαθέσιμο ιατρικό προσωπικό για να στηρίξει το νέο σύστημα, καθώς οι γιατροί του δημοσίου που με βάση τον πρόσφατο «νόμο Γκάγκα» θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο, θα έχουν και τη δυνατότητα να γίνουν προσωπικοί γιατροί.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ.Πλεύρης στο ethnos.gr, οι υπουργικές αποφάσεις θα προβλέπουν ότι οι γιατροί του ΕΣΥ εάν γίνουν προσωπικοί γιατροί θα πρέπει να εγγράψουν έως 800 πολίτες στη λίστα με τον πληθυσμό ευθύνης τους.

Θα έχουν υποχρέωση να τους βλέπουν μέσα σε δύο ημέρες την εβδομάδα στο ιδιωτικό τους ιατρείο.
Με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, η «δεξαμενή» των γιατρών του δημοσίου που διαθέτουν τις ειδικότητες που προβλέπονται για τον προσωπικό γιατρό φθάνει και τα 2000 άτομα.
Ο υπουργός Υγείας εκτιμά ότι μεγάλο μέρος των γιατρών αυτών θα ενταχθεί στο νέο θεσμό.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία:
Οι συνολικές εγγραφές πολιτών σε Προσωπικό Γιατρό είναι 4.753.031
Οι εγγεγραμμένοι γιατροί ως Προσωπικοί Γιατροί είναι
Σύνολο Προσωπικών Γιατρών: 3.366
Προσωπικοί Γιατροί Π.Φ.Υ (του δημοσίου): 2.242
Προσωπικοί Γιατροί – Ελεύθεροι Επαγγελματίες: 1.124
Ωστόσο, το 46,4% των δικαιούχων πολιτών παραμένει χωρίς προσωπικό γιατρό, έστω κι αν ακόμη και σήμερα υπάρχουν 1.551.597 διαθέσιμες θέσεις για εγγραφή. Και αυτό επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει ιατρικό προσωπικό σε κοντινή απόσταση από τον τόπο κατοικίας.

Να σημειωθεί ότι οι επισκέψεις στον προσωπικό γιατρό είναι δωρεάν για τους πολίτες, με εξαίρεση τις κατ’ οίκον επισκέψεις οι οποίες χρεώνονται κανονικά από τον γιατρό ανάλογα με τις τιμές που εκείνος ορίζει.
Πηγή: www.ethnos.gr